0

Ve Vašem seznamu přání nemáte žádné položky.

Košík
0,00 Kč
Jak vybrat nejlepší sušičku prádla? Poradíme vám!

Rychlá navigace:

 

Výhody sušičky prádla

Sušička prádla zdomácněla již v mnoha rodinách. Její výhody jsou totiž dechberoucí. Nejen, že ušetříte místo, protože už nebudete potřebovat nikde instalovat sušák, ale hlavně s ní bez problémů usušíte takřka cokoliv. Skvěle vám pomůže při sušení tenisek, plyšových mazlíků vašich ratolestí nebo těžko udržovaných svetříků. To však není zdaleka vše! Sušička prádla zbaví vaše oblečení alergenů a v případě, že máte doma i chlupatá zvířata, odchlupatí oblečení mnohonásobně lépe než obyčejný váleček.

 

Porovnání sušičky 2v1 a samostatně stojící

Pokud se rozhodnete pro koupi sušičky prádla, určitě budete na začátku zvažovat, jestli vyberete samostatně stojící spotřebič, nebo takzvaný 2v1 (jeden spotřebič na praní a sušení zároveň).

Hlavní výhoda kombinovaného spotřebiče tkví v jeho skladnosti. Hodí se tedy pro domácnosti, které si nemohou dovolit sušičku postavit na již ustavenou pračku. Musíte ale počítat s tím, že vám takový spotřebič zvýší náklady na vodu. Nevýhodou je také nižší kapacita sušícího prádla (pravděpodobně budete muset sušičku 2v1 zapínat dvakrát a mokré prádlo v mezičase někde uskladnit).

Samostatně stojící sušička prádla je rychlá a zvládne usušit celý obsah vyprané pračky. Ve většině případů navíc prádlo vyndané ze sušičky nemusíte ani žehlit, stačí jej pouze složit a uklidit do skříně. Absolutně bezkonkurenční je schopnost z prádla odstranit vlasy, chlupy a žmolky, díky čemuž i starší prádlo vypadá déle jako nové.

 

 

Rozdělení podle odvodu horkého vzduchu

 

Kondenzační sušičky s topným tělesem

Kondenzační sušička s topným tělesem ohřívá vzduch pomocí topného tělesa. Její hlavní výhodou je nižší pořizovací cena a rychlost sušení. Na druhou stranu musíte počítat s vyššími náklady na provoz. Z toho důvodu je taková sušička vhodná pro lidi, kteří jsou sami nebo perou pouze příležitostně.

Pozitiva:

  • - Rychlost sušení
  • - Nižší pořizovací cena

Negativa:

  • - Vyšší náklady na provoz
 

Sušičky s tepelným čerpadlem

Modernějším řešením je sušička s tepelným čerpadlem. Zde se totiž horký vzduch opět chladí a je použit na další provoz. Takto nastavený cyklus přináší majitelům obrovskou úsporu ve spotřebě. Mnozí rovněž ocení i šetrnější práci, s kterou zvládnete usušit i jemnější materiály.

Pozitiva:

  • - Energetická úspora
  • - Možnost použití i na jemnější tkaniny

Negativa:

  • - Pravidelná výměna filtru

 

Ventilační sušičky

Ventilační sušička prádla nasává vzduch, následně jej ohřeje, nechá nasát vlhkost, kterou nakonec vypustí ven. Kvůli poslední fázi je tedy nutné zavést "výfukovou" trubici ven z domova. Kromě této drobnosti je ale sušička výrazně úsporná.

Pozitiva:

  • - Nižší pořizovací náklady
  • - Velká úspora energie

Negativa:

  • - Nutnost zajistit odvětrávání
 

 

Náklady spojené se sušičkou prádla

Před nákupem vlastní sušičky prádla je třeba zvážit její energetickou náročnost. Už samotný ohřev vzduchu je dosti náročný proces, a proto se vyplatí investovat minimálně do energetické třídy A++.

Vždy byste však měli pamatovat na to, že spotřeba sušičky se také odvíjí od mokrosti vloženého prádla. Pokud máte v domácnosti starou pračku, která vám prádlo nezvládne pořádně vyždímat, měli byste zvážit, jestli nezačít s koupí tohoto spotřebiče jako první.

 

Nepropásněte naše akce a slevy

Přihlašte se k odběru našeho zpravodaje.

1