0

Ve Vašem seznamu přání nemáte žádné položky.

Košík
0,00 Kč
Jak se vyznat v nových energetických štítkách? Poradíme!

Rychlá navigace

 

V březnu 2021 vyšly v platnost nové energetické štítky, jejichž podobu schválila už v roce 2019 Evropská komise. Neustálý technologický vývoj, a především zmatečný význam znamének „plus” si vyžádaly návrat ke třídám A až G bez přidaných znamének. Ale změn a opatření je více. Jak budou nové energetické štítky vypadat a jaké změny nás čekají?

 

Proč došlo ke změně?

Energetické štítky mají jednoduchou úlohu – informovat o tom, do jaké kategorie energetické účinnosti daný spotřebič patří. Jedná se o systém, který navíc pomáhá spotřebitelům lépe se orientovat při nákupu a rychle identifikovat jejich náročnost.

Systém řazení byl zaveden už v roce 1995 a během let prošel několika změnami. Ještě v nedávné době jsme proto mohli nalézt na spotřebičích například třídu A+, A++ nebo A+++. Tento systém byl však v mnoha ohledech zavádějící a nedokázal jednoznačně rozklíčovat energetickou úsporu. Pro příklad ještě uvedeme fakt, že nyní se kategorie A+ řadí v úspornosti až na třetí místo!

 

Kterých spotřebičů se nové řazení týká?

Evropská komise schválila hned šest skupin spotřebičů, kterých se budou nové třídy týkat. Níže uvádíme jejich názvy.

  • -          Myčky na nádobí
  • -          Pračky a kombinované pračky se sušičkou
  • -          Chladničky, mrazničky a vinotéky
  • -          Svítidla (od 1.9.2021)
  • -          Elektronické displeje (televizory, monitory atd.)
  • -          Komerční chladicí zařízení (komerční chladničky používané v prodejnách a prodejních automatech)

 

Jak vypadají nové energetické štítky?

Nová stupnice

Zásadní změnou prošla vizualizace jednotlivých tříd. Nové energetické štítky se pyšní pouze abecedním uspořádáním od A po G, přičemž písmeno A označuje nejúspornější variantu.

Více informací

Od roku 2021 navíc kromě základní energetické úspory zjistíte i další energetické a neenergetické informace (například o spotřebě vody na každý mycí cyklus, o skladovací kapacitě, vydávaném hluku atd.). Spolu s efektním vizuálním řešením jsou nyní uživatelsky příjemné a vedou k lepšímu porovnání výrobků.

Úprava měření

Změnou prošla i metodika měření, která se týká myček, praček a kombinovaných praček se sušičkou. U těchto produktů najdete místo roční spotřeby počítané z ročního průměru spotřebu na 100 pracích/mycích/sušících cyklů.

 

Výhody nového značení

Asi největší výhodou je přehledné řazení a rychlá orientace. Nové označení disponuje pouze třídou A–G, což umožní spotřebitelům snadné rozpoznání toho nejúspornějšího produktu.

Dalším přínosem je, že nový způsob štítkování bude moci držet krok s technologickým pokrokem, protože poskytuje dostatečnou rezervu ve zlepšování a zdokonalování energetické účinnosti spotřebičů.

 

Nepropásněte naše akce a slevy

Přihlašte se k odběru našeho zpravodaje.

1