0

Ve Vašem seznamu přání nemáte žádné položky.

Košík
0,00 Kč
Proč se vyplatí začít vařit na indukci?

Jak vaření na indukci funguje

Zatímco plynová nebo sklokeramická deska vytváří teplo bezprostředně na varné ploše, indukce nemá za úkol ohřívat sebe, ale konkrétní předmět.

Tento přenos vzniká prostřednictvím elektromagnetického vlnění. V hrnci, který musí být vyroben z feromagnetického materiálu, poté vznikají vířivé proudy, které se starají o rychlé zahřívání. Indukční deska tedy vytváří teplo přímo v určité nádobě, čímž nedochází ke zbytečným tepelným ztrátám.

K indukční desce patří kompatibilní nádobí

Poměrně mnoho lidí si u indukce stěžuje na to, že na ni nemůže použít jakékoli nádobí. A je pravda, že pro fungování indukce potřebujete feromagnetické hrnce. Na druhou stranu moderní doba už většinou počítá s tím, že jejich zákazník bude chtít vařit na plynu, sklokeramice i indukci, a tak jsou feromagnetické i ty hrnce, které to nemají přímo v popisu.

Pokud vás zajímá, jestli je vaše nádobí feromagnetické, můžete vyzkoušet jednoduchý test. Jestli se na dno vašeho nádobí přichytí magnet, můžete bez váhání vařit na indukci.

Porovnání sklokeramiky, plynu a indukce

A teď pravděpodobně to, na co většina z vás čekala – porovnání.

Vaření na plynu

Vaření na plynu je pro mnoho lidí jakýmsi symbolem tradice, ale pravdou je, že oproti jiným varným deskám si dvakrát dobře nevede. Mezi jeho největší problémy patří špatná práce s teplem a dlouho žhavé prostředí v oblasti plynových zón. Kromě toho je čištění plynové desky poměrně dost složité, což může některým lidem rovněž vadit.

Vaření na sklokeramické desce

Co do úspory energie je na tom lépe sklokeramická deska, která využívá čtyři elektrické topné spirály. Ty jsou ukryté pod hladkou deskou. Výhodou sklokeramiky je hlavně její cenová přijatelnost, nenáročná údržba a příjemný vzhled, který skvěle zapadne do moderní kuchyně. Velkou slabinou je pak velmi dlouhá doba, než se topné spirály zchladí. Navíc, pokud jste někdy čistili sklokeramickou desku, víte, jak nepříjemný tento zážitek je, pokud se vám povede na ni cokoliv připálit.

Vaření na indukční desce

V porovnání s plynem a sklokeramikou vede v rychlosti přípravy jídla jednoznačně indukce. Ta zahřívá hrnce velice rychle a přesně. Navíc u ní nehrozí popálení – teplo se v tomto případě drží pouze spodní strany hrnců. Její velkou předností je okamžitá reakce na regulaci výkonu, minimální tepelné ztráty a bezpečný provoz.

Proč se nám líbí vaření na indukci

  1.  - Nadčasový minimalistický design, který zapadne do každého interiéru.
  2.  - Indukční desky rozpoznají nejen průměr hrnce, ale můžete je bez problémů spojit (v případě, že potřebujete uvařit jídlo v oválném pekáči či jiném nestandardním hrnci).
  3.  - U vaření na indukci se nemusíte bát nechtěného popálení. Jelikož se zde ohřívá pouze hrnec, deska jako taková zůstává vždy chladná.
  4.  - Snadná údržba, na kterou vám stačí obyčejný hadřík.
  5.  - Indukce nabízí přesnou regulaci teploty, díky čemuž si zjednoduší vaření i ti, kteří s ním teprve začínají.
  6.  - Jelikož se na indukci zahřívají pouze hrnce, dochází k velmi rychlé reakci, čímž kromě jiného i zrychlíte celou přípravu vašeho jídla.

Nepropásněte naše akce a slevy

Přihlašte se k odběru našeho zpravodaje.

1